Warszawa vol 3

Slaget om brohuvudet vid Magnyszev augusti 1944.

Hermann Göring Division vs den Fria polska armén.

När den ryska storoffensiven ”Bagration” ebbade ut i kraft vid stränderna till Vistula i Polen i slutet av sommaren 1944, lyckades de sovjetiska soldaterna tillsammans med polska soldater från den prosovjetiska armén bilda ett improviserat brohuvud på den västra stranden av Vistula vid den lilla staden Magnyszev.

Detta brohuvud skulle komma att spela en avgörande roll för nedkämpandet av Tyskland 1945. Tyskarna, som hade överraskats av detta djärva drag, kastade in vilka trupper som var närmast i desperata motanfall. Samtidigt försökte den Röda Armén att förstärka brohuvudet så gott det gick – det fanns ingen bro över floden.Det hela utvecklades till en dryg veckas hårda strider som aldrig tidigare har beskrivits i historisk litteratur. Resultatet blev taktiskt oavgjort men strategiskt, ett tyskt nederlag.

Denna bok beskriver på ett synnerligen detaljerat sätt vad som hände i augusti 1944 vid Magnyszev. Båda sidors styrkor redovisas i detalj, striderna redovisas i detalj, och aldrig tidigare har detta gjorts i litteraturen.

1:a upplaga
Författare: Peter Domanski, Eric Linderholm
Kartor: Laurent Lecocq

Färgprofiler: Laurent Lecocq, Thierry Vallet, Günther Kowalowski
Utgivningsdatum: 2013
Bindning: Hårdpärm
Bredd: 195 mm
Höjd: 255 mm
Vikt: 800 gram
Foton: 100+
Färgprofiler:  32
Kartor: 10
Antal sidor: 272

 ISBN: 9789185657278 svensk edition