Motståndsnäste WN 62

Omaha beach, D-dagen 1944

Historien om Tysklands största motståndsnäste vid Omaha Beach

Experten på D-dagen och den internationellt kände militärhistorikern Freiherr Helmut Konrad von Keusgen beskriver i den här boken med stor detaljtrohet den enorma tragedi som utspelades runt den starkaste tyska motståndsnästet vid Omaha Beach, det avsnitt av Atlantvallen där amerikanska trupper landsattes den 6 juni 1944. Här berättar han – med stöd av väl utforskade och dokumenterade fakta hur motståndsnäste 62 (Widerstandsnest 62) uppstod i april 1942 och händelserna fram till dess fall den 6 juni 1944.

På ett åskådligt och känsligt sätt skildras hur de tyska soldater som var stationerade där levde och verkade, liksom deras förhållande till den franska befolkningen. Alla soldater finns förtecknade med namn och rang. Boken beskriver deras roll och skakande öde under och även efter striderna. Skildringen av de dramatiska händelserna fördjupas i denna mycket realistiska framställning till en sann bild av den grymma verklighet som de deltagande soldaterna upplevde.

Det historiska händelseförloppet har här noga rekonstruerats i samarbete med de sista överlevande tyska veteranerna och genom mer än femton års forskning. Detta minutiöst genomarbetade verk, fullt av komplexa fakta och informationer, 128 historiska och 85 aktuella foton, 16 förklarande illustrationer liksom avbildningar av olika föremål och dokument, har därmed blivit en imponerande och fascinerande framställning om den dåvarande försvarsanläggningen WN 62, dess manskap och autentiska öde. Boken är också ett viktigt bidrag till den tyska krigspersonalens historia, där von Keusgen åskådligt visar att soldater bara är människor i uniform. Sedan början av 1944 hade fältmarskalk Rommel låtit driva på utbyggnaden av Atlantvallen. Utbyggnadsarbetena,strandhindren, stridsvagnsgravarna och kasematterna beskrivs i den här boken med stor precision.

Morgonen den 6 juni 1944 träffade de allierades offensiv i hela sin styrka en landsträcka med 15 otillräckligt beväpnade stödjepunkter, som bara befann sig i uppbyggnadsfasen. Dessa så kallade “motståndsnästen” skulle hindra fienden från att upprätta ett brohuvud. På två sektorer av den sex kilometer långa amerikanska landstigningszonen, Easy Red och Fox Green, föll mer än tre tusen amerikanska soldater offer för det förtvivlade tyska motståndet. Den amerikanska tragedin gick till militärhistorien som “Blodiga Omaha”. Men den hundrafaldiga amerikanska överlägsenheten var ändå förkrossande…

 

“Jag tycker det här är en mycket bra bok. Alltsammans gick till precis som herr von Keusgen har beskrivit det”

Hans Seibach, veteran från motståndsnästet 62 WN

 “Bättre och åskådligare kan man inte skriva om en stödjepunkt och dess soldater.”

Hein Severloh, veteran från WN 62

 “Den här boken kan alla rekommenderas eftersom den ytterst åskådligt skildrar stödjepunktens sanna historia,den rörande mänskliga sidan av hur den intogs liksom stridshandlingarnas tragiska omfattning, samtidigt som den hedrar de besegrade soldaterna.”

Volker Gremler, redaktionell medarbetare i Deutsches Waffenjournal

1:a Upplaga
Författare: Freiherr Helmut Konrad von Keusgen

Översättare: Stefan Lindgren
Utgivningsdatum: September 2009
Bindning: Hårdpärm
Bredd: 210 mm
Höjd:296 mm

Vikt: ca 600 gram
Foton: ca 100
Kartor: 10
Antal sidor: 160

ISBN: 9789197589675