Operation Freshman

Jakten på Hitlers tunga vatten

Krigets mest kända kommando räd?

I februari 1943 slogs produktionen, av det för Hitlers atombombsplaner så viktiga tungvattnet, ut av norska sabotörer med hjälp av engelska kommandosoldater; “Commandos”.

Därefter sänktes den färja som transporterade det kvarvarande tungvattnet och som var på väg till Tyskland för anrikning till atombombsmaterial. Dessa händelser har förevigats i flera hollywoodproduktioner och återberättats genom historieböckerna. Vad som däremot är mindre välkänt, är att ett tidigare attentatsförsök hade gjorts av engelska kommandosoldater mot samma mål; tungvattenproduktionen i Vermok. Aktionen misslyckades och hade dessutom ett fruktansvärt efterspel för de inblandade kommandosoldaterna. Denna operation gick under namnet Operation Freshman.

Denna bok beskriver förberedelserna till operationen, samt genomförandet av den och efterspelet till den, på ett synnerligen detaljerat sätt. Författaren baserar sin berättelse på ett rikhaltigt källmaterial och har intervjuat ett flertal efterlevanden. Läsaren får dessutom en rik redogörelse för de lyckade operationerna, vilket borde göra denna bok till ett viktigt tillskott i bokhyllan hos de som vill veta mer om kommandooperationer i vårt västliga grannland, under den tyska ockupationen 1940-45.

Jostein Berglyd har en fil.kand. i historia. Han arbetar som lektor, samt har skrivit ett flertal böcker om Norges historia, framförallt med anknytning till Vestlandet, d v s området kring Stavanger/Bergen.

 

1:a upplaga

Författare: Jostein Berglyd

Översättare: Ulf Gyllenhak

Utgivningsdatum: 2007
Bindning: Hårdpärm
Bredd: 195 mm
Höjd: 150 mm
Vikt: 600 g
Foton: 100+
Kartor: 15
Antal sidor: 190

ISBN: 9789197589482

ISBN: 9789197589598

Svensk och engelsk edition